Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
07.07.2016.
10:10 > 08:26
Studenti koji su ove godine želeli da polažu prijemni ispit na novosadskom Pravnom fakultetu na mađarskom jeziku, to ponovo nisu mogli.
  • G

    10.07.2016 21:29
    @Preambula - poštovani gospodine, manje od polovine svetske populacije koristi latinično pismo, pa bih vas zamolio da prekinete da lažete da latinično pismo koristi ceo svet. A ostavićemo po strani da većina tih što koristi latinicu koristi razna slova koja samo nalikuju pojedinim latiničnim slovima. Znate, za razliku od vas koji momentalno skačete i vičete "srpstvo" ili "fašizam" na ćirilicu, niko nije skakao i vikao "ustaštvo" ili "nacizam" kada su natpisi na autobusima sa ćirilice promenjene na latinicu. Decenijama su natpisi na autobusima bili na ćirilici i onda je neko promenio na latinicu, najverovatnije početkom 2000-tih (ne znamo tačno kada jer nije bilo maloumnih fašista da na to dižu buku) - da li je i to fašizam, ili je fašizam samo kad se sa latinice vrati na ćirilicu?
    Najveću kaznu građanima koji pripadaju manjinama su priredili njihovi roditelji koji su dozvolili da im deca ne govore i ne razumeju jezik koji se ogromnom većinom koristi u zemlji, i time im zapečatili sudbinu da jednog dana kad odrastu mogu da se zaposle samo tamo gde srpski jezik nije potrebno znati. A, poštovani gospodine, Srbija je toliko fašistička da dozvoljava takvim građanima da se zaposle na kritičnim radnim mestima od javnog značaja, usled čega dolazite nekada u apsurdnu situaciju da u lokalnom domu zdravlja u sred Srbije i u sred Vojvodine, ne možete da se sporazumete sa dežurnom sestrom.
  • Zabrinuti...

    07.07.2016 16:23
    Sta sledi?
    Da li je sledece zahtev za studijski program na jeziku neke od manjina? To nas moze dovesti do situacije da na svakom predmetu imamo istovremeno nekoliko profesora, docenata, asistenata... koji ce drzati nastavu svako na "drugom" jeziku manjine. Pa tako x23 koliko je manjinskih jezika u APV.. A ako nema studenata, te godine gube posao a dogodine, makar i zbog jednog studenta, ponovo rade.. Malo zvuci blesavo, zar ne? Uostalom, i da polazu prijemni na jeziku manjine studijski program je na srpskom... Kako da prate nastavu, polazu ispite ako ne znaju jezik? A ako ga znaju, sta je onda motiv za njihov zahtev? Na kraju, zasto samo "drzavni" fakulteti dolaze pod lupu javnosti? Da li "privatni" ruse nedostiznu konkurenciju na ovaj nacin?
  • Nemanja

    07.07.2016 16:21
    Zbog znacaja jezika u pravu logicno je da prijemni bude na srpskom jeziku. u AP Vojvodini je zvanicno 6 jezika u upotrebi, sta sad, jel treba na svih 6 prijemni da bude? Kakvi ce to pravnici da budu? Gospodinu koji govori o ,,fasizmu" u Srbiji skrecem paznju, da makar kad je rec o nacionalnim manjinama, ova drzava postuje veoma visoke evropske standarde. U osnovnoj i srednjoj skoli je moguce skolovanje na maternjem jezijku, postoje nacionalni saveti sa znacajnim ovlascenjima u oblasti kulture, prosvete itd. sto sve ne postoji u mnogim evropskim drzavama tako da o fazimu nema ni govora. Kada bi npr. neko u Slovackoj uzeo madjarsko drzavljanstvo odmah bi izgubio slovacko sto sve u Srbiji nije slucaj. Ova drzava ne dize bodljikavu zicu niti lomi latinicne table.
  • @Preambula

    07.07.2016 15:10
    Vi govorite jzikom mrznje...
    ...a ne raniji komentatorii koje, samo zato sto iznose drugacije misljenje, nazivate fasistima. Ako 7 ljudi ne moze da polaze prijemni ispit na srpskom jeziku a moze da studira na istom - sta oni onda to traze od Pravnog fakulteta? Demonstraciju neke civilizacijske opsteprihvacene norme? Nece biti. Ako neko sa 15 godina zeli, na primer, ove godine da upise Gimnazije Sv. Markovic, odeljenje na madjarskom jeziku - njemu treba ni 60 poena, "samo" 30-ak manje nego "srpskim" (ali i svim ostalim) osnovcima. Bice to da je jedna privilegovana grupa srednjoskolaca pronasla i zatrazila jos jednu privilegiju pa se malo saplela...
  • srbin iz vojvodine..

    07.07.2016 14:08
    Za ove koji su tako sigurni da ce se ovde i za 100 godina pricati srpski, samo cu reci da su Srbi sami sebi najveci neprijatelji, a da je 98 godina koliko je do sada Vojvodina "tu gde je" samo jedan mikron na lenjiru istorije... Sve se menja i sve tece... Iskreno se nadam da moje dete nece ziveti u "ovoj" zemlji.
  • Jogi Letač

    07.07.2016 14:08
    Za informaciju neupućenim komentatorima, u Vojvodini je osim srpskog, u službenoj upotrebi još četiri jezika, između ostalih i mađarski.
  • "Madar"

    07.07.2016 12:37
    Re Niki
    Vidim da je srpski jezik i Vama stran, zato bolje ćutite i obnovite gradivo iz gramatike.
  • Preambula

    07.07.2016 11:22
    Koji su to komentari...Pojma nemate sta Autonomija dubinski znaci. Izgleda da fasista cuci u svakom od nas.Odmah biste svakog ko nema ikonu,krstacu i ne pise cirilicom proterali iz Srbije. U pitanju je samo da prijemni (sedmoro ljudi),shodno zakonu,deca odrade na jeziku na kojem su se pripremali. Udju li,nadalje ce raditi na Srpskom jeziku. Hoce li pasti nebo ?
    Hocete dalje primere fasizma-u Vojvodini-pravno -Autonomna Pokrajina, sluzbeno pismo su latinica (kojem pise ceo svet) i cirilica,a svi drzavni papiri,dokumenti i potvrde pisu se samo na cirilici. Cak na autobusima GSPa,na elektronskim panelima,mada ima memorijskih mogucnosti,o turistickom Novom Sadu,sve pise na cirilici (iz cistog inata (i cistog Srpstva,verovatno). Mala napomena,u Srbiji zivi 70 % Srba i 30% ostalih,a Srbija nije drzava Srpskog naroda ,vec gradjana Srbije.Hajde da se osvetimo tim 30 % za sve sto su Srbi u novoj istoriji pretrpeli.Ugled i patriotizam stvaraju se drugim metodama u civilizovanom svetu. lenmoreP.S za one tupog pogleda.(pogledaj drugu recenicu).
  • Dzale

    07.07.2016 10:08
    Ravnopravnost
    Izvinite.A sto bi samo na madjarskom.Ako ce mo ravnopravnost onda na 23 jezika nacionalnih manjina.Gde bi nas to odvelo? Da li u Madjarskoj na njihovim fakultetima ima na jezicima nacionalnih manjina.Sto se mi uvek pravimo pametni, dokle? Drzava nam je u g.....a zaduzujemo se kako bi penzije podelili a hteli bi nepotrebne dodatne troskove.
  • Spajalica

    07.07.2016 09:53
    ?
    Pa zasto se sada Pastor ne zalozi za mlade madjare koliko se zalozio za Martu Takac?
  • KE-KS

    07.07.2016 09:49
    Nastavni jezik
    Ako se ne varam, nastava na Pravnom fakultetu se izvodi samo na srpskom jeziku. Pitam se kako ti budući studenti, koji budu polagali prijemni na jezicima nacionalnih zajednica, mogu da prate nastavu. Razumeo bih da se nastava izvodi na jezicima nacionalnih zajednica, kao u srednjim školama npr., ali ovako mi deluje potpuno besmisleno.
  • :/

    07.07.2016 09:46
    -
    Mozda sam ja zatucan, ali mi nema logike da bilo koji pravni fakultet, pa ni srpski, odrzava nastavu, prijemni i bilo sta slicno, na bilo kom drugom jeziku osim na maternjem jeziku.
    Svi zakoni, ustav, spisi i slicno, sigurno nisu napisani ni na jednom drugom jeziku osim na maternjem.
    Samim tim se postavlja pitanje upotrebljivosti tog zavrsenog pravnog fakulteta, jer ako ti ne znas jezik, kako ces da pronadjes neki stav clana zakona o bilo cemu? Kakav ces ti posle biti pravnik i za sta ce ti taj fakultet sluziti?

    U svakom slucaju, zakljucak je da srpski pravni fakultet (logikom) ni ne treba da organizuje bilo sta na bilo kom drugom jeziku osim na srpskom. Sa pravnog aspekta - nisam pravnik, pa ne znam. Ovo je samo moj stav.
  • Drzavljanin

    07.07.2016 09:16
    Nigde logike
    Cekajte,
    razmislite,
    Pravno: sluzbeni jezik je Srpski u DRZAVI Srbiji
    Realno: Fakultet kao ustanova za napredak nacije, jezik nacionalni, i sto bi Madjar ili Tajlandjanin ili Spanac ili Kinez, Portugalac u Drzavi Srbiji ucio o pravu i pravnom sistemu Srbije i isto primenjivao u praksi koristeci se neodgovarajucim jezikom nepoznatim za 97% drzavljana Drzave Republike Srbije.. (Nema logike)
    Cilj: Ostaje pitanje "zasto se neko toliko, vec godinama, vredno trudi da Se nastavA slusa na nekom tamo tudjem jeziku... Hmmmm Sigurno ne zbog razvoja pravne nauke.....
    P.S. Ja sam student Pravnog fakulteta uuns i prisustvovao sam kada je kolega Madjar odgovarao na ispitu koristeci se , gramaticki tacno , Srpskim jezikom.
    Kolege ovaj jaz koji neko zeli da stvori nikome od nas ne koristi, umesto da se blizimo jedno drugima neko vas koristi da nas udalji i razdvoji, jer znate da ce i za 100 godina na Pravnom fakultetu u upotrebi biti Srpski jezik i da ce udzbenici biti pisani Srpskim pismom.

  • Limanac 3

    07.07.2016 09:15
    Postujem sve ljude bez obzira na versku, nacionalnu ili bilo koju drugu razlicitost, ali moramo da shvatimo i prihvatimo da je ovo zemlja Srbija, sluzbeni jezik srpski. U svim zemljama sveta, u vasim kucama pricajte kako hocete, ali na ulici se zna koji je sl.jezik. Nedopustivo je da ceo zivot zivite u Srbiji, a ne znate srpski jezik!
    Da se dobro razumemo, ponavljam, da postujem svakog coveka bez obzira ko je i odakle je.
  • Perica

    07.07.2016 09:14
    USTAVNI SUD
    KAKAV JE TO SUD. Polaganje na sluzbenom jeziku u drzavnim ustanovama i kraj.
  • NIKI

    07.07.2016 09:04
    gde zivimo
    Mene interesuje gde mi zivimo i koji je zvanicni jezik?aKO HOCE NA MADARSKOM NEKA IDU U MADARSKU PA NEKA POLAZU
  • analiticar

    07.07.2016 08:57
    ff
    Na pravnom u Novom Sadu je tvrda struja DSS I SNS. Ne cudi ova odluka.

    Bas me zanima sta Pastor Istvan ima da kaze po pitanju ovog skandala ili je njemu to normalno. Pravi se "mrtav".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna